9th Social Science History Lesson 1 Evolution of Humans and Society – Prehistoric Period Book Back Answers

9th Social Science History Lesson 1 Evolution of Humans and Society – Prehistoric Period Book Back Answers

Lesson 1 Evolution of Humans and Society – Prehistoric Period Book Back Answers

I. Choose the correct answer.

 1.………….. is genetically closest to humans.

(a) Gorilla

(b) Chimpanzee

(c) Orang-utan

(d) Great Apes

Answer:

(b) Chimpanzee

2.The period called ……………. marks the beginning of agriculture and animal domestication.

(a) Palaeolithic

(b) Mesolithic

(c) Neolithic

(d) Megalithic

Answer:

(c) Neolithic

3.Direct ancestor of modem man was ……………..

(a) Homo habilis

(b) Homo erectus

(c) Homo sapiens

(d) Neanderthal man

Answer:

(c) Homo sapiens

4.………….. refers to the area covering Egypt, Israel-Palestine and Iraq.

(a) Great Rift Valley

(b) Fertile Crescent

(c) Solo river

(d) Neander Valley

Answer:

(b) Fertile Crescent

5.Sir Robert Bruce Foote, a geologist from England first discovered the …………. tools at Pallavaram near Chennai.

(a) Stone Age

(b) Palaeolithic

(c) Mesolithic

(d) Neolithic

Answer:

(b) Palaeolithic

6.(i) The period before the introduction of writing is called pre-history.

(ii) The pre-historic people developed language, made beautiful paintings and artefacts.

(iii) The pre-historic societies are treated as literate.

(iv) The pre-historic period is called ancient. .

(a) (i) is correct

(b) (i) and (ii) are correct

(c) (i) and (iv) are correct

(d) (ii) and (iii) are correct

Answer:

(c) (i) and (iv) are correct

7.(i) The Neolithic people used polished stone axes called Celts.

(ii) Evidence of Neolithic village is found at Payyampalli in Chennai district.

(iii) The cultural period that succeeded the Neolithic is called the Bronze Age.

(iv) The period that witnessed domestication .of animals and cultivation of crops is called Mesolithic.

(a) (i) is correct

(b) (ii) is correct

(c) (ii) and (iii) are correct

(d) (iv) is correct

Answer:

(a) (i) is correct

.8.Assertion (A): Many of the Mesolithic sites are found nearby rivers and tanks.

Reason (R): Irrigation management developed during Mesolithic period.

(a) A and R are correct and R explains A

(b) A and R are correct but R doesn’t explain A

(c) A is correct but R is incorrect

(d) A and R both are incorrect

Answer:

(d) A and R both are incorrect

II. Fill in the blanks.

1. The primitive multi-cellular life first appeared in the age of ……………..

Answer : Proterozoic

2. Hand axes and cleavers are the important tool types of the …………. culture.

Answer : Low Palaeolithic

3. The methods and techniques involved in the production of stone tools are called ………………… technology.

Answer : lithic

4. ………………… is known as the Middle Stone Age, as it is placed between the Palaeolithic and Neolithic.

Answer : Mesolithic period

III. Find out the correct statement.

1.(a) The concept ‘survival of the fittest’ contributed to the scientific understanding of human origins.

Answer :  correct

(b) The book “On the Origin of Species” was published by Herbert Spencer.

Answer :  incorrect

(c) Darwin’s theory of biological evolution connects with the process of natural selection.

Answer : correct

(d) Geology is the study of lithic technology.

Answer :  incorrect

2.(a) Among the great Apes Orangutan is genetically the closest to humans.

Answer :  incorrect

(b) The ancestors to humans were called Hominins and their origins have been traced to Africa.

Answer : correct

(c) Flake is a small chip that has flaking on both sides.

Answer :  incorrect

(d) Acheulian is the main block of stone from which small1 chips are flaked by using a hammer stone.

Answer :  incorrect

V. Answer the following briefly.

1.Discuss how the age of speculation made humans become conscious and knowledgeable.

Answer:

  • Humans are the only species on earth concerned with understanding as well as explaining the World and Universe.
  • Humans became knowledgeable and conscious in the coarse of evolution.
  • They became curious and began to think and ask questions about nature, organisms and the world around them.

e.g., At first they worshipped nature as God.

  • Later on they developed their own understanding some of which is not scientific. Thus the age of speculation made humans become conscious and knowledgeable.

2.Write a note on the impact of pastoralism on the prehistoric people in Tamil Nadu.

Answer:

  • The people in the Age practiced agriculture, domesticated cattle and sheep.
  • Some of the groups were still hunting and gathering.
  • Millets & rice were cultivated.
  • Irrigation management developed in this period. In the deltaic regions irrigation as a technology had developed.
  • Evidences of rice is seen in Megalithic sites like Adidchanallur in Thoothukudi district and Porunthal near Palani.

3.List out the features of Megalithic Burial types.

Answer:

  • The Iron Age is also known as Megalithic since people created burials with large stones for the dead people.
  • Within these burials, the skeletons (or) a few bones of the dead persons were placed along with grave goods including iron objects, carnelian beads and bronze objects.
  • Some of the burials do not have human bones and they have only the grave goods.

  • They may be called memorial burials.

 4.Examine the tool making technical skills of lower Palaeolithic people.

Answer:

  • Hand axes and cleavers are the important tool types of the Lower palaeolithic period.
  • These tools were fitted with a wooden and bone handle. They were used for cutting, piercing and digging.
  • The people also used hammer stones and spheroids.
  • The quartzite pebbles and cobbles were chosen as raw materials.
  • The tools are found in the soil deposits and also in the exposed river side.

VI. Answer all the questions given under each caption.

1.Hominid and Hominins.

(a) Who are Hominids?

Answer:

  • Hominids refers to all the species of the modem and extinct great apes, which also includes humans.

(b) Who was the earliest human ancestor to make tools in Africa?

Answer:

  • Homo habilis (handy human) was the earliest known human ancestors to make tools in Africa about 2.6 million years ago.

(c) How are the modern humans known?

Answer:

  • Modem-humans are known as Homo sapiens.

(d) Name any one species of this tribe.

Answer:

  • Homo erectus – extinct Humans are the only living species.

2.Earliest Lithic Assemblages of Human ancestors.

(a) Where are Acheulian tools reported to have been found in Karnataka and in Madhya Pradesh?

Answer:

  • Acheulian tools are reported to have been found in Isampur in Karnataka and Bhimbetka in Madhya Pradesh.


(b) What is meant by Lithic Technology?

Answer:

  • ‘Lith’ means stone. The methods and techniques involved in the production of stone tools are called lithic technology.

(c) What are Biface tools?

Answer:

  • Bifaces are tools that have flaking on both sides (bi = two, face = side).

(d) Name a few stone tools used by the human ancestors.

Answer:

  • Core is the main block of stone. Flake is a small chip removed from a large stone block. Levalloisian tools includes long blades and burins. Burin is a stone-made chisel with a sharp cutting edge.

VII. Answer the following in detail.

1.The developments in the fields of agriculture, pottery and metal tools are considered a landmark in the life of Megalithic period- Substantiate.

Answer:

  • As the name suggests, people used iron technology.
  • An exchange relationship developed among the people.
  • The people of this age had knowledge of metallurgy and pottery making.
  • The Iron Age is also known as Megalithic period since people created burials with large stones for the dead people.
  • Weapons such as swords and daggers, axes, chiesels, lamps and tripod stands are also found.
  • The Iron tools were used for agriculture, hunting, gathering and in battles.
  • Bronze bowls, vessels with stylish finials decorated with animals and birds, bronze mirrors and bells have also been found. So these developments are considered a landmark in the life of Megalithic period.

2.The history of humans is closely related to the history of the earth. Elucidate.

Answer:

  • The history of humans is closely related to the history of the earth.
  • The earth contains geological, archaeological and biological records of historical times in its upper layers.
  • They are important for reconstructing the history of the earth and various living organisms.
  • The fossil bones of the human ancestors are embedded in the earth’s layers.
  • Palaeoanthropologists and archaeologists excavate the soil and rock layers on the earth and extract evidence about human ancestors.
  • These layers and the fossils are scientifically dated to study the various stages in human evolution and prehistory.
  • Through the gathered evidence they attempt to understand the evolution of human history and developments in a chronological order.
  • The earth was formed approximately 4.54 billion years ago.
  • Gradually conditions emerged for the growth of organisms. Then plants and animals came into being and thereby foundation was laid for the evolution of humans. The long span of time in earth’s history is divided into eras, periods and epochs by the Geologists. Thus the history of humans is closely related to the history of the earth.

Student Activities

1.Mark the prehistoric sites on the world map.

Answer:

(i) The ancestors to humans were called Hominins and their origins have been traced to Africa.

(ii) You can draw the Prehistoric sites of human ancestors in Africa with the guidance of your teacher.

Post a Comment

Previous Post Next Post

POST ADS1

POST ADS 2