9th Social Science History lesson 2 Ancient Civilisations - Guide Book answer

9th Social Science History Solutions lesson 2 Ancient Civilisations

Lesson 2 Ancient Civilisations

Ancient Civilisations Textual Exercise

I. Choose the correct answer.

1.The earliest signs to denote words through pictures ……………

(a) Logographic

(b) Pictographic

(c) Ideographic

(d) Stratigraphic

Answer:

(b) Pictographic

2.The preservation process of dead body in ancient Egypt ……………

(a) Sarcophagus

(b) Hyksos

(c) Mummification

(d) Polytheism

Answer:

(c) Mummification

3.The Sumerian system of writing : ……………

(a) Pictographic

(b) Hieroglyphic

(c) Sonogram

(d) Cuneiform

Answer:

(b) Hieroglyphic

4.The Harappans did not have the knowledge of ……………

(a) Gold and Elephant

(b) Horse and Iron

(c) Sheep and Silver

(d) Ox and Platinum

Answer:

(d) Ox and Platinum

5.The Bronze image suggestive of the use of lost-wax process known to the Indus people.

(a) Jar

(b) Priest king

(c) Dancing girl

(d) Bird

Answer:

(c) Dancing girl

6.(i) The oldest civilisation in Mesopotamia belonged to the Akkadians.

(ii) The Chinese developed the Hieroglyphic system.

(iii) The Euphrates and Tigris drain into the Mannar Gulf.

(iv) Hammurabi, the king of Babylon was a great law maker. .

(a) (i) is correct

(b) (i) and (ii) are correct

(c) (iii) is correct

(d) (iv) is correct

Answer:

(d) (iv) is correct

7.(i) Yangtze River is known as Sorrow of China.

(ii) Wu-Ti constructed the Great Wall of China.

(iii) Chinese invented gun powder.

(iv) According to traditions Mfencius was the founder of Taoism.

(a) (i) is correct

(b) (ii) is correct

(c) (iii) is correct

(d) (iii) and (iv) are correct

Answer: (c) (iii) is correct

8.What is the correct chronological order of four civilisations of Mesopotamia?

(a) Sumerians – Assyrians – Akkadians – Babylonians

(b) Babylonians – Sumerians – Assyrians – Akkadians

(c) Sumerians – Akkadians – Babylonians – Assyrians

(d) Babylonians – Assyrians – Akkadians – Sumerians

Answer:

(c) Sumerians – Akkadians – Babylonians – Assyrians

9.Assertion (A): Assyrians of Mesopotamian civilisation were contemporaries of Indus civilisation.

Reason (R): The Documents of an Assyrian ruler refer to the ships from Meluha.

(a) A and R are correct and A explains R

(b) A and R are correct but A doesn’t explain R

(c) A is incorrect but R is correct

(d) Both A and R are incorrect

Answer:

(d) Both A and R are incorrect

II. Fill in the blanks.

1. ……………. is a massive lime stone image of a lion with a human head.

Answer : 1. The Great Sphinx of Ghiza

2. The early form of writing of the Egyptians is known as ……………

Answer : 2. Hieroglyphic

3. ……………. specifies the Laws related to various crimes in ancient Babylonia.

Answer : 3. Hammurabi code

4. …………… was the master archive keeper of Chou state, according to traditions.

Answer : 4. Lao Tze

5. The …………… figurines and paintings on the pottery from the sites suggest the artistic skills of the Harappans.

Answer : 5. terracotta

III. Find out the correct statement.

1.(a) The Great Bath at Harappa is well-built with several adjacent rooms.

(b) The cuneiform inscriptions relate to the epic of Gilgamesh.

(c) The terracotta figurines and dancing girl made of copper suggest the artistic skills of Egyptians.

(d) The Mesopotamians devised a solar calendar system.

Answer:

(a) correct

(b) correct

2.(a) Amon was considered the king of god in ancient Egypt.

(b) The fortified Harappan city had the temples.

(c) The great sphinx is a pyramid-shaped monument found in ancient Mesopotamia.

(d) The invention of the potter’s wheel is Credited to the Egyptians.

Answer: (a) correct

V. Answer the following briefly.

1.The Egyptians excelled in art and architecture. Illustrate.

Answer:

  • Numerous sculptures, paintings, and carvings attest to the artistic skills of Egyptians.
  • The pyramids are massive monuments built as tombs of mourning to the Pharaohs.
  • The great pyramids near Cairo are known as the Giza Pyramids.
  • Pyramids are considered to be one of the wonders of the world.
  • These monuments display the-engineering, architectural, and human resource management skills of the Egyptians.
  • The Great Sphinx of Giza is a massive limestone image of a lion with a human head.
  • It is one of the largest sculptures in the world.

2.State the salient features of the Ziggurats.

Answer:

  • Ziggurats were pyramid-shaped monuments found in the ancient Mesopotamia (Modem Iraq).
  • One of the most famous Ziggurats of the time is the one in the city of Ur.
  • The Ziggurats were at the city centre on a platform and appeared like steep pyramids with staircases leading to the top.

3.Hammurabi Code is an important legal document. Explain.

Answer:

  • Hammurabi code is an important legal document that specifies the laws related to various crimes.
  • It has 282 provisions specifying cases related to family rights, trade, slavery, taxes, and wages.
  • It is carved on a stone, which portrays Hammurabi as receiving the code from the Sun God Shamash.
  • The ‘eye for an eye’ and ‘tooth for tooth’ form of justice is used in the Hammurabi Code.

4.Write a note on the Great Wall of China.

Answer:

  • The Great Wall of China, one of the wonders of the world, was a massive effort undertaken for the protection of China from the Mongols.
  • In 220 BCE, under Qin Shi Huang, earlier fortifications were connected by walls as a form of defence against invasions.
  • It was built from third century BCE until 17th century CE.
  • It ran for over 20,000 kilometres covering the hills and plains, from the border of Korea in the east to the Ordos Desert in the west.

VII. Answer the following in detail.

1.Define the terms Hieroglyphics and Cuneiform with their main features.

Answer:

Hieroglyphics:

  •  Egyptians are well known for their writing system. Their form of writing is known as hieroglyphics. Hieroglyphic was used in the inscriptions on seals and other objects. The heretic, an another form of writing, was used for common purposes. This form of writing used a pictogram-based system. It was developed around 3000 BCE and many texts and books were written using this script.

  • The Egyptian writing system was deciphered by the French scholar, Francois Champollion (1822 CE). He used the Rosetta stone, a trilingual inscription, for deciphering the script. This inscription, which was written in Hieroglyphic, Demotic and Greek,- was taken to France by Napoleon and from there it was taken to England. Now, this inscription is on display in the British Museum London.
  • Cuneiform: Cuneiform is the Sumerian writing system. The shape of the letter is in the form of wedge and hence it is called cuneiform. Evolving around 3000 BCE, it is one of the earliest scripts of the world. The epic of Gilgamesh was written in this script. They used this script for commercial transactions and writing letters and stories. The clay tablets contain loads of information on the Sumerian civilization.

2.To what extent is the Chinese influence reflected in the fields of philosophy and literature.

Answer:

(i) Chinese poets and philosophers such as Lao Tze, Confucius, Mencius, Mo Ti (Mot Zu) and Tao Chien (365-427 CE) contributed to the development of Chinese civilization. Sun-Tzu, a military strategist, wrote the work called Art of War.

(ii) The Spring and Autumn Annals is the official chronicle of the state at the time. The Yellow Emperor’s Canon of Medicine is considered China’s earliest written book on medicine. It was codified during the time of Han Dynasty.

(iii) Lao Tze (c. 604-521 BCE) was the master archive keeper of Chou state. He was the founder of Taoism. He argued that desire is the root cause of all evils.

(iv) Confucius (551-497 BCE) was famous among the Chinese philosophers. He was a political reformer. His name means Kung the master.

(v) He insisted on cultivation of one’s own personal life. He said, “If personal life is cultivated, family life is regulated; and once family life is regulated, national life is regulated.

(vi) Mencius (372-289 BCE) was another well-known Chinese philosopher. He traveled throughout China and offered his counsel to the rulers.

Student Activities

1.Mark the areas of Bronze Age civilization on the world map.

Answer:

  • The Bronze Age period: 3300 – 1200 B.C.

The location: China

(i) The Congshan people of China lived from around 300 B.C. to 2400 B.C. in China

(ii) Around 2300 B.C. in Europe.

  • The teacher can help the students to locate the place on the world map.

2.Prepare a chart on the pyramids and the mummies.

Answer:

  • Prepare a chart on the Pyramids and the Mummies with guidelines from the Textbook and the Internet. Students can be divided into groups & prepare the charts on the Pyramids and Mummies.

3.Collect the pictures of the seals and the pottery of the Indus people.

Answer:

  • Download the pictures & collect them.
  • Assignment with teacher’s guidance

(i) Prepare a hand out comparing the ancient world civilizations.

  • Reference: Textbook & Internet

(ii) Prepare a scrapbook collecting pictures on Indus civilization from website.

Students can collect pictures on Indus Civilization and paste them into their scrapbook.


Post a Comment

Previous Post Next Post

POST ADS1

POST ADS 2